Het is misschien lastig voorstellen, maar kleuren zijn zelfstandige krachten en geven vibraties af.

Deze trillingen neem je waar met je ogen én je huid. Kleuren beïnvloeden als gevolg daarvan niet alleen je stemming, maar bijvoorbeeld ook je bloeddruk, ademhaling en zelfs je lichaamstemperatuur…

Dat gekleurd licht een helend effect kan hebben, weten we al heel lang. Zo was men in India 2000 jaar voor Christus al aan het experimenteren met kleurtherapie en gebruikten ook de oude Egyptenaren kleuren met een therapeutisch doel. Sindsdien zijn er veel (medische) wetenschappelijke experimenten gedaan naar het helende effect van kleur. De resultaten daarvan zijn op z’n zachts gezegd verrassend. Maar hoe werkt dat dan, het effect van kleur op de mens?

Kleur straalt energie uit. Deze energie kan door het menselijk lichaam duidelijk worden waargenomen.

Het wetenschappelijke bewijs hiervoor werd geleverd door de Deense professor Nils Finsen (1860 – 1904). In 1903 ontving hij voor zijn onderzoek naar licht en kleuren de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Finsen kon aantonen dat kleuren zelfstandige krachten zijn en dat het menselijk lichaam heel duidelijk op kleurtrillingen reageert.

KLEUR EN HOMEOSTASE

Wie daar ook van overtuigd is, is de Zweedse psycholoog en auteur van het boek De geheime kracht van kleuren Karl Ryberg. Volgens Ryberg hebben kleuren een behoorlijke impact op de homeostase. Dit is het vermogen van je lichaam om interne functies (temperatuur, zuurgraad, bloeddruk en ademhaling) in evenwicht te houden, ondanks invloeden uit de omgeving.

En het bijzondere is dat veel van de effecten van kleuren óók optreden als de proefpersoon de betreffende kleuren niet met zijn ogen waarneemt, maar via zijn of haar huid.

Een experiment – begin vorige eeuw uitgevoerd – toont dit aan. Tijdens dit experiment werd een blinde man gevraagd om eerst in een volledig blauw geschilderde ruimte plaats te nemen en vervolgens in een rood geschilderde ruimte. Beide ruimtes hadden exact dezelfde kamertemperatuur. In de blauwe kamer daalde zijn lichaamstemperatuur, in de rode kamer steeg juist zijn lichaamstemperatuur. Wonderlijk nietwaar?

DE VERSCHILLENDE KLEUREN EN HUN EFFECT

De kleuren die je draagt of in je interieur voorkomen hebben een grote invloed op je gemoedstoestand. De plaats van de kleuren is van belang, maar ook hoe vaak we een kleur dragen. Elke kleur heeft een uniek effect op je gemoedstoestand. Een overzicht van de kleuren staan op deze website en uitgebreider in mijn boek, via hier te bestellen.

Tekst: Holistik