Je lievelingskleur zegt iets over je persoonlijkheid en de kleur blauw geeft verkoeling. Kleuren hebben een betekenis en roepen emoties op. Maar de kijk op kleur die er in het Westen is, is anders dan de Oosterse geneeswijze. Zij gaan ervan uit dat je met kleuren je lichaam in balans houdt. Handig, want dat kun je makkelijk toepassen in je dagelijks leven.

Door cultuur en persoonlijke omstandigheden verschilt onze interpretatie van kleur. Zo trouwt een bruid in het Westen in maagdelijk wit, terwijl in Azië deze kleur voor de dood staat. Een one-size-fits-all-onderzoek naar de betekenis van kleur bestaat dus niet. Maar het houdt de gemoederen wél bezig. Met name rood laat onderzoekers niet los. Het krachtige kleurtje blijkt aardig wat emoties op te wekken.

Zo ontdekte de University of Munster dat sportteams in een rood tenue tien procent meer wedstrijden winnen dan teams in het blauw. Rood staat voor kracht, maar is ook een lustopwekkende kleur, blijkt uit onderzoek. De University of Rochester in New York stelde onlangs vast dat vrouwen op een foto met een rode achtergrond aantrekkelijker worden gevonden door mannen dan wanneer zij voor een witte achtergrond poseerden. Dus waarom niet de wetenschap combineren met de kracht van kleur uit de Oosterse geneeswijze? Zo heb je the best of both worlds en haal je alles uit kleur.

De Oosterse kijk op kleur

In de Indiase en Chinese geneeskunde worden al eeuwen kleuren toegepast om alle chakra’s (centra van energie in het lichaam) in balans te houden. Kleuren worden ingezet om slapeloosheid, darmklachten en depressiviteit tegen te gaan. Dat inspireerde de Amerikaanse arts Harry Riley Spitler. Hij ontdekte in 1920 dat door het laten zien van een ander soort licht of kleuren zijn patiënten beter werden. De populariteit van kleurentherapie in het Westen was geboren.

Kleurentherapie: alle chakra’s in balans

Bij kleurentherapie (chromotherapie) wordt ervan uitgegaan dat elke toevoeging van energie (licht) aan het lichaam goede of minder goede effecten heeft. Volgens de therapie heeft een ziek persoon een gebrek aan één of meerdere soorten kleur. Door het lichaam bloot te stellen aan de juiste kleuren kan een verstoorde energiebalans hersteld worden. Klachten verminderen of kunnen zelfs verdwijnen. Therapeuten gebruiken hiervoor oude tradities uit de Indiase geneeswijze. Zij gaan ervan uit dat lichamelijke energie zich richt op zeven punten (chakra’s), waardoor het licht vrijelijk kan stromen. Elke chakra staat in verband met een speciaal orgaan of lichaamsdeel en een bepaalde kleur.

Zo kun je kleurentherapie zelf toepassen

Je kunt natuurlijk naar een kleurentherapeut gaan, maar je kunt het ook zelf proberen. Dat kan al door het dragen van een bepaalde kleur kleding. Of met het eten van fruit en groenten in eenzelfde kleur. Je kunt het ook toepassen tijdens je ademhaling. Neem dan een relaxte positie aan en sluit je ogen. Denk bij het inademen aan een kleur die hoort bij de chakra die je in harmonie wilt brengen. Bij uitademing denk je aan een complementaire kleur. Er zijn verschillende apps waarmee je door middel van kleuren kunt ont-stressen. Een goede app is Color Therapy Meditation. Ook op YouTube zijn oneindig veel kleurentherapie video’s te vinden. Bijvoorbeeld voor vrolijkheid of juist voor meer energie.

De werking van verschillende kleuren in kleurentherapie

In mijn boek vind je verschillende kleuren die je kunt gebruiken tijdens de kleurentherapie. Naast de kleur heb je altijd een complementaire kleur nodig voor het beste effect.

https://leefmetkleur.nl/boek/

 

Tekst: Bedrock